Fasetter, kroner og broer

Fasetter, kroner og broer

En tann består av tannkrone og tannrot. Om tannkronen blir ødelagt, for eksempel ved hull eller en delvis knekt tann, kan det være aktuelt å sette på en spesiallaget, kunstig krone. Ved bruk av krone vil tannen fremstå som hel igjen og fungere på lik linje med andre tenner.

For å fremstille en krone, må det som er igjen av den opprinnelige tannkrona slipes til før det tas et avtrykk av den. Det gjør det mulig å lage en ny, kunstig krone som limes på plass. Krona er vanligvis enten laget av rent porselen eller porselen som er brent på en kjerne av metall, for eksempel av gull. 

Om du har mistet en tann, kan en bro være løsningen. En kunstig erstatning av tannen vil da festes i de friske tennene på hver side. Nabotennene, også kalt bropilarer, slipes til for å gi godt feste, og broen limes fast i dem.

Det er mulig å erstatte flere manglende tenner med bro, så lenge det finnes friske tenner i hver ende. I likhet med kroner, lages broer vanligvis av rent porselen eller porselen brent på en kjerne av metall.

Med en skallfasett dekkes fremsiden av en eller flere tenner til. Fasetter kan brukes ved mindre skader på tannen eller som en estetisk behandling, for eksempel for å gi hvitere tenner. Fasetten blir spesialtilpasset slik at den passer tannen perfekt. 

Vi bruker som oftest 3D-skanning fra Trios 3Shape i stedet for å ta avtrykk av tennene.

Pris: fra 7000 kroner